Pardus ile ilgili 2. dönem klasik sorular

Aşağıdaki soruların bir kısmının cevabı olmayabilir. Bununla ilgili dökümanı inceleyerek cevapları bulabilirsiniz.

Dökümanı indirmek için tıklayınız.1.dosya  2. dosya

1-       Konsol ekranına girip ls –l /etc/passwd  komutunu yazdığımızda aşağıdaki gibi bir çıktı geliyor.

Buradaki   –rw r– r– root  root  3702 May 13 17:17 /etc/passwd

Buradaki   –rw r– r– root satırının açıklamsı nedir, ne anlama gelir?

Cevap: Passwd dosyası üzerinde root kullancısı okuma ve yazma haklarına sahipken, grup kullanıcıları ve diğer kullanıcılar sadece okuma hakkına sahiptir.

2-       Shadow dosyasının özelliklerine nasıl bakılır?

Cevap: ls –l /etc/shadow komutu kullanılır.

3-       Root kullanıcısının özellikleri nelerdir, root kullanıcısı olmak için hangi komut kullanılır?

Cevap: Çok kullanıcılı iŞletim sistemlerinde, iŞletim sistemi üzerinde tüm yetki ve haklara sahip bir yönetici kullanıcısı vardır. Linux iŞletim sistemlerinde sistem yöneticisi “root” olarak isimlendirilmiŞtir.

4-       Grup hesabı ne için kullanılır?

Cevap: Linux sistemlerde kullanıcı hesaplarını belli kategorilere göre gruplayarak izin ve hakları tek tek yapmak yerine grup hesabı yaparak bu grup üzerinde değiŞiklikler ile gruba üye kullanıcılar için toptan yapılabilir.

5-       Group dosyasında yer alan bilgiler nelerdir?

Cevap : Grup adı, Grup Şifresi (nadiren kullanılır), Grup tanımı / ID, Kullanıcılar

6-       Dosyaya hangi haklar verilebilir?
Cevap:  Okuma, yazma, çalıştırma

7-       Root haklarına nasıl kavuşulur?

Cevap : Konsol ekranına girilerek su yazılır. Root şifresi girilerek root olunur.

8-       Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri doldurunuz.

Linux sistemlerde kullanıcı hesap bilgileri, …………………………….. dosyasında tutulur.

Eğer Şifreleme olarak “gölge parola” seçilmiŞ ise Şifreler ayrı olarak ……………………………….. dosyasında tutulur.

Grup bilgileri …………………. dosyasında saklanır.

Root kullanıcısı ile işleriniz bittikten sonra kendi kullanıcınıza dönmek için …………… komutu kullanılır.

…………….. komutu ile kullanıcı ekleme root yetkileri ile oturum açıldıktan sonra kullanıcı hesabı oluşturulabilir.

9-       Kullanıcılarda $ ve # ne anlama gelir?

Cevap : Kullanıcı isminin başında $ varsa normal kullanıcı, # varsa root kullanıcı olduğunu gösterir.

10-    Konsol ekranından ali adında kullanıcı nasıl eklenir?

Cevap : Useradd ali

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir