Meslek lisesi mezunları mühendis olabilir mi? Ek puan var mı?

Soru1.: Meslek Lisesi mezunları mühendis olabilir mi?

Cevap:Meslek Lisesi mezunları Mühendislik Fakülteleri veya Teknoloji Fakülteleri´nin mühendislik bölümlerinde lisans eğitimi alarak “Mühendis” olabilirler. Teknoloji Fakültelerinde sadece meslek lisesi mezunlarının tercih de bulunabileceği kontenjanlar ayrılmaktadır(M.T.O.K). Bu kontenjanlara Fen Lisesi, Anadolu Lisesi ve Genel Lise mezunları tercihleri arasında gösteremez..

Bu sayede meslek lisesi mezunları kendi aralarında yarışarak Mühendislik Fakültelerine yerleşebilmektedirler.

Soru 2. Teknoloji Fakültesi mezunlarının unvanı ve iş bulma olanakları nelerdir?
Cevap: Teknoloji Fakültesi mezunlarına ilgili alanda Mühendis unvanı ve Mühendislik diploması verilir. Diğer mühendislik Fakültesi mezunlarından hiç bir farkı yoktur. Mühendislerin çalıştığı bütün kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler. Ayrıca Pedagojik formasyon almaları halinde meslek liselerinde öğretmen olarak görev yapabilmektedirler.

Soru 3. Teknoloji Fakültesi mezunlarının imza yetkisi var mı?

Cevap: Teknoloji Fakültesi mezunu mühendislerin imza yetkisi vardır. Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliğine bağlı mühendis odalarına üye olabilir.

Soru 4.Teknoloji Fakültelerinin amacı nedir?

Cevap: Teknoloji fakültelerinin amacı; uygulamaya dönük mühendis yetiştirmektir. Teknoloji fakülteleri hem piyasanın ihtiyacı olan yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak hem de Mesleki ve Teknik Eğitim kurumlarının gereksinim duyduğu öğretmen ihtiyacını karşılamak amacını taşırlar.

Soru 5. Teknoloji Fakültelerinde Hazırlık sınıfı var mı?

Cevap: Teknoloji Fakülteleri’ne M.T.O.K kontenjanından yerleşenlere 1 yıllık Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden oluşan İntibak Eğitimi (Hazırlık) verilir.

Soru 6. Teknoloji Fakültelerini kimler tercih edebilir, kimler tercih edemez?

Cevap: Teknoloji Fakültelerinin M.T.O.K. kontenjanlarını sadece meslek liselerinin ilgili bölümünden mezun öğrenciler tercih edebilir.
Teknoloji Fakültelerinin lisans programlarının M.T.O.K. kontenjanını, genel lise mezunları ile mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının diğer alanlarından mezun olan adaylar tercihleri arasında gösteremezler.

Soru 7. M.T.O.K.’un açılımı nedir?

Cevap: M.T.O.K. ; Mesleki ve Teknik Ortaöğretim (Anodulu Teknik Lise-Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi) Kurumları’nın kısaltılmasıdır.

Soru 8. M.T.O.K. kontenjanları hangi fakültelerin bünyesinde bulunmaktadır?

Cevap: M.T.O.K.’lar üniversitelerin sadece teknoloji fakülteleri bünyesinde bulunur.

Soru 9.Meslek lisesi mezunu adayların yerleştirilmesinde ek puan uygulaması var mı?

Cevap: Meslek liseli adaylar için bir ek puan yoktur. Ancak meslek lisesi mezunu öğrenciler kendileri için ayrılmış olan MTOK kontenjanına müracaat etmeleri durumunda kendi aralarında sıralanarak bu kontenjanlara yerleşebilir.

Soru 9.Bilişim teknolojileri bölümü mezunu öğrencileri hangi bölümleri seçebilirler?

Benzer Yazılar
Taşımacılık basit bir iş değildir. Her Devamı
Evde çocukların oyun oynarken veya anne Devamı

Meslek lisesi mezunları mühendis olabilir mi? Ek puan var mı?” için bir yorum

  • 18 Mart 2017 tarihinde, saat 07:57
    Permalink

    Merhaba 👋. Ben elektrk elektronik teknik lise mezunuyum.teknoloji fakultesi tercih etmeyi düsünüyorum ama mtok kontenjanı değil.mf4 alan sütunundan ek puanlı alandan mı tercih yapcam? Tesekkür ederim

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir