Led Ekranların Yapısı ve Çalışma Mantığı
Led Ekranların Yapısı ve Çalışma Mantığı, Led Tv teknolojisi, Led ne anlama gelir, led diyotlar ve çalışması
TV’lerde Kullanılan LED’in Yapısı
LED ekranlar TV’ler, arka aydınlatması LED olan LCD televizyonlardır. Aslında LED TV’ler için LCD TV’lerin ulaştığı son nokta denilebilir. Standart LCD TV’lerden farklı olarak; arka aydınlatma CCFL (soğuk katot floresan lamba) ile değil, LED’ler ile yapılmaktadır. Ekranda görüntü oluşturulurken kullanılan arka aydınlatma teknolojisindeki bu devrimsel yenilik sayesinde oldukça ince paneller üretilmeye başlamıştır.
LED, İngilizcede Light Emitting Diode kelimelerinin kısaltılmış hâlidir ve “Işık Yayan Diyot” anlamına gelir. LED’ler elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken devre elemanlarıdır. Doğru polarma altında çalışırlar ve uçlarına uygulanan doğru polarma gerilimi ile doğru orantılı olarak ışık verir.
LED, doğru polarma edilirse enerji seviyeleri farklı elektron ve oyuklar birleşebilmek için enerjilerinin bir kısmını vermek zorundadır. Elektronlar bu enerjilerini ısı ve ışık biçiminde ortama verir. Eğer diyot şeffaf bir plastik kılıfla kaplanırsa diyot yapısında elektron oyuk birleşimi sırasında harcanan enerji ışık şeklinde ortama yayılır. Bizde böylece ışığı görmüş oluruz.
LED in yapısı nasıldır?
LED’in en önemli kısmı yarı iletken malzemeden oluşan ve ışık yayan LED çipidir. LED çipi noktasal bir ışık kaynağıdır ve kılıf içine yerleştirilmiş yansıtıcı eleman sayesinde ışığın belirli bir yöne doğru yayılması sağlanır. Şeffaf kılıflı bir LED’e dikkatli bakılırsa LED çipi gözle görülebilir.
LED’lerin yaydığı ışık nasıldır? LED çipinin dalga boyları
LED’lerin yaydığı ışık, LED çipi içerisindeki yarı iletken katkı maddeleri ile ilgilidir. LED’in hangi renkte ışık yayması isteniyorsa galyum, arsenit, alüminyum, fosfat, indiyum, nitrit gibi kimyasal malzemelerden uygun oranda yarı iletken malzemeye katkı yapılır. (GaAIAs, GaAs, GaAsP, GaP, InGaAIP, SiC, GaN). Böylece LED çipinin istenen dalga boyunda ışıma yapması sağlanır. Örneğin kırmızı renk (660nm) için GaAlAs, sarı renk (595nm) için InGaAIP, yeşil renk (565nm) için GaP, mavi renk (430nm) için GaN kullanılır.
LED’lerin yaydığı ışık renkleri ve voltajları nelerdir?
Genel olarak kırmızı, sarı ve yeşil olmak üzere üç değişik renkte yapılır. Çalışma akımları 5mA ve 50mA arasındadır. Çalışma gerilimleri sırası ile kırmızının 1.5V, sarının 1,8V, yeşilin 2,2V civarındadır. Işık yayan diyotların verdikleri ışık rengi ve ışığın dalga boyu; yapımlarında kullanılan katkı maddelerinin oranlarına bağlıdır. Katkı maddeleri ve oranları değiştirilerek istenilen renk ve istenilen dalga boyunda ışık veren LED’ler yapılabilir.
LED’lerin kullanım alanları, led diyotlar nerelerde kullanılır?
Oldukça yaygın kullanım alanları vardır. Reklam panolarında, dış ve iç mekan aydınlatmalarında, kayan yazı uygulamaları vs. Işık Yayan Diyot (LED) üzerinden tek yönde akıl geçirilerek ışık üretmesi sağlanır. Burada LED küçük bir ampul görevi görür. Ancak yarı iletken tabanlı yapısı nedeni ile LED
ışığı sıradan ampullerden çok daha sağlam ve hasara karşı dayanıklıdır.
Arka aydınlatmada LED kullanılmasının avantajları
Aşırı sıcak ortamlardan etkilenmez.
Titreşimden etkilenmez.
CCFT’ye (floresan) göre daha dayanıklıdır.
Soğuk ortamlarda daha uzun süre çalışabilir.
Nokta özellikleri sayesinde daha esnek arka ışık mimarisi,
İnce arka ışık tasarımları,
Beyaz LED ile watt başına daha fazla ışık,
Daha uzun kullanım ömrü (50.000 saate karşı <10,000 saat) vardır.
Alçak gerilim sürücüleri karmaşıklığı azaltılmıştır.
Geniş renk yelpazesi,
Ayarlanabilir beyaz nokta mevcuttur.
Arka aydınlatmada kullanılan LED’ler iki ana grupta toplanmaktadır.
Akım kapasitesi
Standart LED sürücü akımı <50mA
Yüksek akım LED sürücü akımı 50 -150 mA
Yüksek güçlü LED sürücü akımı 150-1000mA
Renk
Beyaz LED’ler
Kırmızı, yeşil ve mavi LED’ler
LED gerilimi renklere göre değişir.
Kırmızı ~ 2V
Yeşil ~ 3.5V,
Beyaz / Mavi ~ 3.5-4V